Kontakt

susanne@japantillbords.se

Soba

Jag får ofta frågor om japanska favoriträtter och har uppenbara svårigheter att ge entydiga svar. Svaren beror snarare på dagsformen och varierar från gyoza till tempura, yakiniku, nudlar, eller varför inte grillad fisk serverad med ett par droppar god soja?

En i raden av favoriter att återvända till är bovetenudlarna soba. De är lätt gråbeige i [...]

Tokyos bästa burgare

När åt du en riktigt god hamburgare senast, och var någonstans? Svaren är antagligen lika många som antalet läsare (svara gärna i kommentarsfältet!). Ett stenkast från metrostationen i Ebisu fås Tokyos i mitt tycke bästa hamburgare. Priset är visserligen mer tilltaget än normalt i hamburgersammanhang (cirka 1500 yen) men jag vågar utlova en smärre sensation [...]

Söndagslyx med utsikt

Varje storstad har sin efterlängtade söndagsritual – i New York är det brunchen, i Rom den högljudda familjemiddagen. I Tokyo samlas man gärna på lyxhotellens afternoon tea. Eller på den lokala izakayan men det är en annan historia.

CNN har rangordnat Tokyos fem bästa afternoon tea upplevelser och vi har naturligtvis provat den som toppar listan: Ritz-Carlton. [...]

Aquavit revisited

Det var visserligen ett par veckor sedan jag besökte Aquavit men minnet är fortfarande i allra högsta grad levande. Konstigt vore det väl annars när man bjuds på skandinaviska smaker av gravad lax med rökt avokadocreme, hummersoppa, lammracks och papparkaksgubbar i miniatyrformat?

Prisnivån ligger strax över medel men stannar en bra bit under de ganska väl [...]

Bentolunch på Nobu

Bentoboxen är den obligatoriska lunchkompanjonen för miljontals japaner. Med sina många små fack till bredden fyllda med grillad fisk, grönsaker, omelett och givetvis ris, är benton som ett lapptäcke av färger och smaker.

På Nobu har man tagit fasta på bentotraditionen och serverar en stor gourmetvariant under lunchen för överkomliga 3000 yen. Boxen är faktiskt så [...]

Molekylära tapas

Tvära kast är man ju ganska van vid i köksregionerna och steget från mul- och klövsjukan i förra inlägget, till dagens molekylära tapas kunde inte vara längre. Från tragik till show om man så vill.

Tillsammans med vänner som i skrivande stund sitter på flyget tillbaka till Sverige, besökte vi den högtflygande Tapas Molecular Bar i [...]

Mathimlen mitt i Tokyo

Vill man få undertecknad på riktigt gott humör ska man servera grillad fisk. Saltad och penslad med lite olivolja är den oslagbar och får i mitt tycke alltför ofta stå tillbaka för diverse köttalternativ på grillgallret. I Japan vet man att uppskatta finstämda naturliga smaker och ingenstans behandlar man väl grillad fisk med större vördnad än [...]

Robuchon och hans mos

Potatismoset hos Joël Robuchon är säkerligen en av restaurangvärldens mest berömda och samtidigt kontroversiella rätter. Det sägs att det är just moset som ligger bakom hans fantastiska framgång som stjärnkock. Andra har bloggat på ämnet före mig och informerat om både potatissort (FB 15) och att det enkla och självklara svaret bakom kontroversen stavas SMÖR, som så [...]

Yakiniku

Yakiniku är en återkommande favorit när smaklökarna suktar efter riktigt bra kött. Direkt översatt betyder yakiniku “grillat kött” men det är ett namn som gör dålig rättvisa åt en rasande god rätt. Tunt eller lite tjockare skivad marinerad biff och säsongsaktuella grönsaker grillas eller halstras sekundsnabbt över bordshällen, doppas i soja och bokstavligen smälter på tungan. [...]

Ramenlunch med ett leende

Ett stenkast från Ikebukuros station serverar Tokyos gladaste ramenkock stolt sin nudelsoppa. Man hade trott att ett restaurangkoncept som bygger på en endaste rätt och fem fasta stolar längs en par meter lång disk är ett högriskprojekt. Men så är detta ju Japan och den här typen av krypin en vanlig syn. Oftast ringlar sig köerna [...]