Kontakt

susanne@japantillbords.se

Bloggerskans flytt

Den senaste tiden har som ni märkt inte alls ägnats åt bloggande, utan snarare åt hemflytt till Sverige efter ett par års tjänstgöring i Japan. Jag hoppas kunna blogga vidare även från den nya horisonten men med delvis förändrat innehåll. Läsarintresset för japansk mat verkar i alla fall inte ha sinat utan snarare ökat under [...]

En bit av Japan i Köpenhamn

Skulle du av en händelse befinna dig i centrala Köpenhamn och ha en stund över för shopping så får du här två säkra tips med japanska förtecken.

Det ena är den japanska livsmedelsbutiken Sachie som ligger längs den gemytliga affärsgatan Fiolstraede, ett stenkast från turiststråket Ströget. Här säljs alla traditionella varor som soja, miso, ris och [...]

Inte utan min bambu steamer

Tänk så trist matlagningen var innan jag upptäckte bambu steamerns alla fördelar (en kryddad efterkonstruktion naturligtvis, mig veterligen var kökskonsterna relativt ädla även innan jag flyttade österut, men ändå)!

Man kan ångkoka nästan allt har det visat sig, och det jag ännu inte hunnit prova står på min to do. Grönsaker som bönor, majs, morötter, blomkål och [...]

Tokyofavorit nr 3 – Kappabashi

Matnördar, redskapssamlare och allehanda anhängare av det japanska köket: åk till köksmekkat Kappabashi!

Köksdistriktet är koncentrerat till en gata i området kring Asakusa där affärerna och kulturlivet blomstrade redan under Edoperioden (1603-1867). Idag har Tokyos shoppingcentrum visserligen förskjutits till Ginza med omnejd men det är fortfarande tunnelbaneresan värt att åka norrut.

Den som vill fynda japanska knivar [...]

The Meat Guy

Bild på wagyuko lånad från camdenpark.net

Även om det har skrivits spaltmeter om de japanska wagyu korna och den sk Kobe biffen som bokstavligen smälter på tungan (helt sant!) så är det något jag som gaijin saknar i de japanska köttdiskarna. Inte ofta men så där emellanåt när man helt enkelt har fått nog av fisk [...]

Från flaska till färdig tofu på 5 minuter

Inspirerades av  Just hungry bloggen och gick till den lokala mataffären i jakt på sojamjölk med en tillhörande liten påse magnesiumklorid. Jag hade läst om hur man enkelt kunde göra egen tofu och nu var jag nyfiken på att prova. Sagt och gjort. Hittade ganska snart vad jag sökte och gick tillbaka hem för en testomgång [...]

Snygg skalare till ingefäran

Ni som har följt bloggen har tidigare fått tipset att skala ingefäran med en vass kniv istället för med potatisskalare. Den saftigaste och mest intensiva smaken sitter nämligen precis under det tunna skalet.

Mitt senaste köksinköp var den populära ingefärsskalaren från kvalitetsmärket OXO Good Grips. Den har ett vasst rundat blad av rostfritt stål som gör [...]

Specialdesignat rivjärn för rättikans bästa

Kvalitetsmärket Oxo Good Grips har tagit fram ett specialdesignat rivjärn för den japanska rättikan (daikon). För designen står den internationellt kände Shunji Yamanaka. 2006 tilldelades han Good Design Gold Price för just rättiksrivjärnet.

Rättiksrivjärnet kommer bland annat till användning när man ska finriva daikon som tillbehör till tempura, grillat kött eller fet fisk.

Rivjärnet ingår i en [...]