Kontakt

susanne@japantillbords.se

Mat och konst

IMG_0040Att mat är en ädel konstform kommer inte som någon nyhet för oss med stort matintresse (och aptit!). Men det är inte lika ofta våra föreställningar om mat ifrågasätts på en konstscen. En skål med ris är väl just en skål full med ris. Eller?

IMG_0042Den numera världsberömde kinesiske samtidskonstnären Ai Weiwei är ofta kontroversiell när han vrider och vänder på begreppen. Han drar sig till exempel inte för att måla om tusenåriga kulturskatter och ställa ut dem i ombrandade förpackningar. Statyer från Tang dynastin inuti Absolutflaskor och vaser med Coca Cola logo. Ai Weiwei är kanske mest känd för sin medverkan i konstruktionen av stadionbygget Fågelboet till OS i Beijing 2008.

Bilden på de gigantiska risskålarna rymmer naturligtvis inte ris utan är till bredden fyllda med sötvattenpärlor och betingar därigenom ett betydligt högre värde än fattigmansmaten de illustrerar. De små fönsterlösa husen byggda av teblock (tehus) är också de en blinkning till asiatiska mattraditioner.

Utställningen According to what? lockade en stor publik när den visades i Tokyo hösten 2009. Uppföljningen Sunflower seeds visas just nu på Tate Modern i London och pågår fram till den 2 maj.

IMG_0063IMG_0043

1 comment to Mat och konst

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>