Kontakt

susanne@japantillbords.se

Lax och ikura på risbädd

Allt du behöver göra är att koka ris och steka/grilla/koka laxfilé. Jag rekommenderar klibbiga rissorter, framförallt om rätten ska ätas med pinnar: japonicaris (sushiris), jasmin eller kinesiska rissorter passar bäst. Lägg sedan upp riset i individuella serveringsskålar och toppa med lax, laxrom och eventuellt finskuren nori (eller varför inte din hemgjorda furikake?) och ett par droppar soja. Klara, färdiga, njut!
Laxrom, <strong>ikura</strong>, är vanligt förekommande i det japanska köket, ofta som dekorativ topping på sushi eller andra smårätter. Prova till exempel att smaksätta en lax- och avokadotartar med wasabi och toppa med ett par kulor laxrom. En trevlig förrätt i sann fusionanda. Laxrom säljs i glasburkar hos fiskhandlare och i välsorterade livsmedelsaffärer.

DSC_1171Detta är en sådan rätt som får stående ovationer vid middagsbordet, trots att den knappt involverar någon matlagning att tala om. Hemligheten ligger i den exklusiva laxromen. Den är vacker att titta på och smäller som en liten bomb fylld av sälta och hav i munnen.

Allt du behöver göra är att koka ris och steka/grilla/koka laxfilé. Jag rekommenderar klibbiga rissorter, framförallt om rätten ska ätas med pinnar: japonicaris (sushiris), jasmin eller kinesiska rissorter passar bäst. Lägg sedan upp riset i individuella serveringsskålar och toppa med lax, laxrom och eventuellt finskuren nori (eller varför inte din hemgjorda furikake?) och ett par droppar soja. Klara, färdiga, njut!

Laxrom, ikura, är vanligt förekommande i det japanska köket, ofta som dekorativ topping på sushi eller andra smårätter. Prova till exempel att smaksätta en lax- och avokadotartar med wasabi och toppa med ett par kulor laxrom. En trevlig förrätt i sann fusionanda. Laxrom säljs i glasburkar hos fiskhandlare och i välsorterade livsmedelsaffärer.Mat och vänner banner

Denna är en av flera poster jag har skrivit för Mat och vänners nätsida den senaste tiden. Titta gärna in på bloggen Mitt japanska skafferi också!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>