Kontakt

susanne@japantillbords.se

Inspirerande sushisallad och bloggtips

Väl tillbaka i mitt japanska kök bubblar inspirationen åter. Det börjar det bli dags att skaka liv i bloggen och ge sig ut på nya upptäckter i matlandet. Den fuktiga värmen är fortfarande bedövande i Tokyo och det märks inte minst på grönsaksutbudet, som inte är fullt lika prunkande som när jag lämnade tidigt i somras. Trots det har jag några klara säsongsfavoriter: edamame (färska sojabönor), majs, nashipäron, kastanj, ginkonötter, aubergine och shiitake. De närmaste veckorna återkommer jag med ett par recept men du kan redan nu göra återblickar om du är nyfiken. Varm auberginesallad, Edamame med chili och ingefära, Nabegryta med blandsvamp.

En av sommarens få regniga dagar snubblade jag över bloggen Green Kitchen Stories och lät mig inspireras av nyttiga recept och fantastiskt vackra bilder. Den gröna sushisalladen föll jag alldeles särskilt för och har därför lånat både bild och recept av David och Luise (tack!). Receptet är ett sånt där enkelt och bra recept där man själv kan lägga till och dra ifrån efter egen smak. Själv vill jag gärna ha någon sorts fisk och eventuellt rom i min sushisallad, och så väljer jag nog bort koriander och sesamolja från riset och gör istället ett regelrätt sushiris med risvinäger och socker. Ytterligare inspiration till sushisallad, eller sprängd sushi som det ibland kallas hittar du i det gamla inlägget här.

Sushi_salad_liten

Vegetarian Sushi Salad

Serves 4

Make the marinated tofu 1-2 hours in advance. Since we like to keep our recipes as simple as possible we made a little extra marinade and used the left-overs as a dressing to the salad.

Marinated tofu (scroll down for recipe)
Brown rice (scroll down for recipe)
1 large broccoli, broken into 1-inch pieces
1 spring onion, thinly sliced
2 avocado, cut into cubes
12 mushrooms (shiitake or whatever you prefer), cut in quarters
1 handful sugarsnap peas, divided in half
1 handful bean sprouts
1/2 cucumber, cut into sticks
8 sheets nori seaweed, cut into 2×2-inch squares
1 handful roasted sesame seeds
1 handful cilantro

Making the salad: Blanch the broccoli (pour boiled water over it, let it set for two minutes and then throw it in ice cold water). Divide the rice into 4 large bowls and top it with all the vegetables mixed together. Drizzle the rest of the tofu marinade over the salad, top it with sesame seeds and cilantro and serve it with wasabi and soy sauce.

Marinated Tofu
300 g tofu
5 tbsp sesame oil
5 tbsp soy sauce
2 tbsp rice vinegar
1 clove garlic
1/2 red chili
2-inch (6 cm) fresh ginger, peeled and minced

Making the marinade: Try to drain the tofu from water by padding it with a towel. Cut it into 1-inch cubes. Mix the ingredients for the marinade in a bowl and add the tofu. Make sure the marinade covers all of the tofu. Put in the fridge for 1-2 hours.

Brown Rice
organic brown rice (for 4 persons)
2 tbsp rice vinegar
1 tbsp sesame oil
a couple of cilantro leaves, roughly chopped

Making the rice: Boil the rice according to the instructions on the package. When it’s done, stir down rice vinegar, sesame oil and cilantro.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>