Kontakt

susanne@japantillbords.se

Gyoza on my mind

Den som väntat länge på ett bra japanskt recept kan glädjas åt att väntan är över! Här fäller jag upp ridån och avslöjar receptet på en av mina absoluta Japanfavoriter: yaki gyoza.

DSC_0605Gyoza är en form av kinesiska dumplings (fyllda degknyten) som är oerhört populära i Japan. Knytena kan antingen vara färsfyllda, skaldjursfyllda eller helt vegetariska men gemensamt för dem alla är att de rullas in i tunna cirkelformade degplattor och steks eller ångkokas. Degplattorna till gyoza är något tjockare och större än wontonblad och bör vara runda och cirka 10 cm i diameter. Här i Japan finns gyozaplattor att köpa färdiga men om de är svåra att hitta i Sverige kan man naturligtvis använda de kinesiska wontonplattorna, eller baka egna gyozaplattor av med vetemjöl, salt och kokande vatten.

Yaki gyoza är den vanligaste varianten och finns ofta att få på ramen(nudel-) restauranger och izakayor (barer). Yaki gyoza ångas tills de är genomkokta och steks sedan bruna och krispiga på en sida i sesamolja. Här nedan visar jag hur. Receptet kommer från min japanska köksguru Kyoko Hattori, mer om hennes kök vid ett senare tillfälle.

DSC_0415

Portioner: 6-8 (cirka 35 gyozor)

Inköpslista:

300 g malen fläsk- eller kycklingfärs

200 g salladskål/kinakål eller vitkål

4 torkade shiitakesvampar

100 g bambuskott

100 g lotusrot eller vattenkastanj

1 liten purjolökDSC_0427

1 knippe gräslök

1 tumstor bit ingefära

1 vitlöksklyfta

2 msk japansk soja, 1 tsk socker, 2 msk sesamolja, 1 msk sake, 2 msk misopasta, 1 tsk ostronsås

Dippsås:

3 msk japansk soja, 1 msk citronsaft, 1 msk sake, 1 msk risvinäger, 2 tsk mirin, ett par droppar ra yu chiliolja (Obs! het)

ELLER färdig ponzusås och chiliolja

Recept:

Lägg de torkade svamparna i blöt i varmt vatten en längre stund, gärna över natten (med en nypa socker om du har ont om tid). Krama därefter ur vätskan och hacka dem fint i tärningar tillsammans med kål, bambuskott, lotusrot (eller vattenkastanj), purjolök, gräslök, ingefära och vitlök. Tillsätt färsen och blanda väl.

Tillsätt därefter smaksättningen soja, socker, sesamolja, sake, misopasta och ostronsås. (Om du dippar mycket kan mängden soja i färsen reduceras eller uteslutas helt). Nu är färsen färdig att fyllas i degplattorna.

Lägg en degplatta i handflatan. Vät kanten halvvägs runt plattan med vatten. Lägg en matsked färs på plattans nedre halva. Vik upp plattans nedre kant så att den möter den övre. Nyp till ordentligt. Rynka och nyp ihop kanterna och forma gyozan till en halvmåne. Håll de färdiga gyozorna fuktiga under plastfilm i väntan på tillagning.

Hetta upp stekpannan på medelstark värme. Tillsätt mindre än 1 msk neutral olja och lägg gyozorna i pannan. När de börjar pysa, häller du i så mycket kokande vatten att det täcker gyozorna till hälften. Täck stekpannan med lock och skruva upp värmen.

Efter 5-7 minuter har vattnet kokat bort. Tillsätt då 1 msk sesamolja. Sätt återigen på locket och stek gyozorna tills de har fått fin färg, cirka 5 minuter.

Servera dem rykande heta med den syrliga och chilistarka dippsåsen. Slut ögonen och njut!

5 comments to Gyoza on my mind

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>