Kontakt

susanne@japantillbords.se

Dashi: buljong på japanska

Dashibuljong är grunden i de flesta japanska rätter och används både i solosammanhang som consommé och som smakförstärkare i misosoppa och nudelrätter. Ingredienserna hittar ni i välsorterade asiatiska butiker. Där finns dashibuljongen även i pulverform för den som är lat. Bonito-flingor framställs av en torkad japansk fisk med distinkt smak och doft, släkt med makrillen. Tack vare torkningen innehåller den mycket umami-ämnen. Samma sak gäller konbun (kelp) som är ett sjögräs med mild havssmak.

Dashibuljong

Cirka 8-9 dl färdig dashibuljong

1 liter vatten

15 cm remsa torkad konbu skuren i tre bitar

30 g bonito-flingor (torkade fiskflingor av makrilltyp)

Lägg konbun i en kastrull och häll på vattnet. Hetta långsamt upp till kokpunkten. Precis innan vattnet kokar upp tas konbun upp och fiskflingorna tillsätts. Stäng av värmen när vattnet kokar och flingorna stiger till ytan.

Låt stå tills flingorna sjunker till botten och sila buljongen, som nu är klar att användas.

Artikeln publicerades på Taffel.se den 21 april 2009

4 comments to Dashi: buljong på japanska

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>